Målbånd

Slik sjekker du laserverktøyet ditt

Det tar kort tid og kan spare deg for mye frustrasjon

Laservektøy har overtatt mange av oppgavene til både tommestokk, målebånd og vatere. Det er imidlertid viktig å være klar over at denne typen verktøy inneholder mye følsom elektronikk og komponenter. Blir noe av dette skadet, kan det være at laseren sender ut skjeve linjer. Det vil du helst ikke oppdage når du er ferdig med en større jobb. Derfor gjør du lurt i å gjøre noen enkle sjekker – helst før hver gang du skal bruke verktøyet.

For å sjekke om den sender ut horisontale linjer som er helt rette, kan du sette lasere på et flatt underlag eller stativ. Send så ut en horisontal linje på en vegg og sett et merke et stykke ut på høye eller venstre side av linjen. Snu laseren 180 grader og sjekk om linjen treffer merket du har laget. Om den treffer, kan du være sikker på at linjene som sendes ut er rett.

Har du en laser som sender ut vertikale linjer, er det også enkelt å gjøre en sjekk. Sett lasermåleren på gulvet og slå den på slik at den sender ut en linje. Nå setter du et merke på linjen der den treffer gulvet foran måleren. I tillegg skal du sette enda to merker:

  • Ett ca. halvannen meter lenger bort fra det første merket.
  • Ett der linjen treffer taket, ca. midt mellom de to andre punktene du har laget.

Med alle merker på plass, snur du lasermåleren 180 grader og setter den foran det andre merket på gulvet. Du må sette den slik at linjen treffer begge punktene i gulvet. Når den gjør det, skal den også treffe merket i taket. I så fall kan du være sikker på at den sender ut en rett linje.