Basseng

Krystallklart vann i bassenget!

Selvsagt er det mulig

Hvis du vil ha en best mulig opplevelse av et basseng, bør du sørge for å holde vannet rent. Ellers risikerer du et lite delikat badevann, som i verste fall kan føre til risiko for sykdom og andre uhumskheter. 

For å holde bassengvannet rent må du både bruke mekaniske hjelpemidler og en eller annen form vannbehandling.

Mekaniske hjelpemidler

Filteret i bassenget er det viktigste mekaniske hjelpemiddelet. Det renser alt vann som renner ut av bassenget via skimmerne. Her foregår det både grovrensing i selve skimmerkurven, men det meste av rensingen skjer i filtreringsanlegget. 

Mekaniske hjelpemidler omfatter også tradisjonelle bassengstøvsugere eller roboter som brukes for å rengjøre bunnen av bassenget. Faktisk er også overdekkingen av bassenget en form for mekanisk hjelpemiddel. Har du et trekk som ligger over bassenget eller et bassengtak forhindrer du både løv, støv pollen osv. fra å komme ned i vannet.

De mekaniske hjelpemidlene hjelper deg imidlertid bare et stykke på veien mot rent vann. For å få helt rent vann må du nemlig gjøre mer enn bare å få bort løv, partikler osv.

Kjemi og vannbehandlingssystemer

De fleste tenker nok på offentlige svømmehaller og lukten av klor når de hører om kjemikalier og det er ikke så rart ettersom klor har vært mye brukt til dette formålet. Da behandles typisk vannet med pucker av klor i en dosator eller ved å blande ut klorpulver i en bøtte og tilsette det i badevannet.

De seneste årene har det imidlertid blitt mer og mer populært med automatiske vannbehandlingssystemer. De reduserer mengden jobb eieren av bassenget trenger å gjøre, de sørger alltid for korrekt dosering – og det finnes faktisk alternativer som er klorfrie.

For eksempel det som kalles eClear. Da installeres en egen enhet i bassengets tekniske rom som renser vannet ved hjelp av blant annet oksygen og ionisering. Sluttresultatet er helt rent vann som ikke inneholder verken klor, salt, bakterier eller gir deg irritert hud og øyne.