Hvit stort hus

Gjør plenen klar for sommeren

Grønn plen krever også forarbeid

Når vinteren har sluppet taket i hagen er det på tide å gjøre noen tiltak for at plenen skal bli klar for sommeren. Det er ikke spesielt vanskelig, men krever litt av tiden din.

 Etter snøen er borte og telen i bakken har gitt seg, kan du gå over gresset med en rake for å fjerne løv og blader. Du trenger ikke nødvendigvis fjerne alt, men i områder der det har samlet seg mye kan det være fornuftig å fjerne mesteparten. Resten vil råtne og gi næring til plenen. Etter første runde med gressklipperen er det aller meste uansett borte.

 Neste punkt på listen er å gi gresset litt næring i form av gjødsel. Det kan du gjerne gjøre en regnværsdag ettersom det bidrar til at gjødselen ikke blir liggende oppå gresset og svi det

Kontakt oss

Det er også smart å lufte plenen for å gi den bedre vekstgrunnlag. Den enkleste måten å gjøre det på er å rake over med en jernrive. Vil du gjøre det mer grundig kan du bruke en høygaffel for å gjøre jobben. Et enda mer effektivt alternativ er å bruke en dedikert plenlufter. Slike kan du enten kjøpe eller leie.

 Mange lurer på om det er behov for å kalke plenen, blant annet for å ta knekken på mose. I mange tilfeller er svaret nei, men det avhenger av ph-verdien i jorden. For å vite om du trenger å kalke bør du faktisk ta en jordprøve og sende den til analyse. I de fleste tilfeller er det uansett bedre å gjødsle jevnlig. Ved å gjødsle bidrar du til å gi gresset gode vekstvilkår – og på den måten fortrenger gresset mosen. Sagt på en annen måte vil ikke mosen lenger trives så godt.

 Når det gjelder gressklipping bør du vente til gresset har vokst litt før du går løs på det. La det gjerne vokse til det er rundt 5 cm. høyt – og ikke klipp det for kort i starten av sesongen.