Basseng i hagen

Enkle systemer som holder bassengvannet

Med automatiske systemer blir bassenglivet enda enklere

Å ha et basseng i hagen eller innendørs er den ultimate drømmen for mange, men en god del kvier seg nok litt for vedlikeholdet som følger med. For det er jo ingen som har noe lyst til å bade i urent og lite hygienisk vann. Den tradisjonelle måten å holde kontroll på vannkvaliteten, er å klore på ulike måter. Her finnes for eksempel granulat, tabletter eller flytende klor. Dette er velkjente og godt utprøvde måter å sørge for at vannet holder seg klart og sunt på, men betyr også at du må bruke litt tid og følge med for å holde kontroll.

Da skal du vite at det finnes flere løsninger som gjør at du ikke trenger å tenke noe særlig på oppfølging i det hele tatt.

 
eClear for friskt bassengvann tilnærmet uten klor

Et eksempel er det som kalles for eClear. Med denne løsningen installeres en egen enhet i bassengets tekniske rom som sørger for at bassengvannet renses automatisk ved hjelp av oksygen og ionisering. Da kan du slappe av og la teknologien gjøre jobben. Som en ekstra bonus gjør bruk av eClear at vannet behandles uten klor som kan være skadelig for dyr eller mennesker Du slipper for eksempel røde og irriterte øyne, slik du kan oppleve i basseng som er kloret. Hvis du absolutt vil, kan du godt drikke bassengvann som er behandlet med eClear. Det har du trolig ikke lyst til uansett, men det kan jo faktisk være greit dersom hunden eller katten finner det for godt å ta seg en slurk eller tre.

 
eClear finnes også i såkalt lav-klor. Her brukes det litt klor, men andelen er vesentlig lavere enn ved tradisjonell kloring. Både klorfri og lav-klor kan brukes i bassenger fra 75 m3 til 1000 m3 størrelse.

Rent vann med magnesium

Det finnes også vannbehandlingssytemer som er basert på magnesium. Da brukes en såkalt Hydroxinator som produserer fritt klor av en sertifisert mineralblanding. I tillegg brukes det er herdet filterglassmedie for å sikre høyeffektiv filtrering av bassengvannet. Dette gjør at bassengvannet blir mykt, skånsomt og krystallklart. Det reduserer blant annet irritasjon på hud og øyne, som du ofte kan oppleve ved tradisjonell kloring. Hydroxinator-systemer reduserer nemlig innholdet av såkalte kloraminer, det vil si illeluktende bundet klor, i vesentlig grad.

Hydroxinator-systemer er enkle både hva angår installasjon og vedlikehold, og egner seg både til nye og eksisterende svømmebasseng. De finnes i tre ulike størrelser:

  • For basseng inntil 45 m3
  • For basseng inntil 70 m3
  • For basseng inntil 100 m3

Du har også muligheten til å styre produksjonen av klor. Er det behov for å øke produksjonen kan du «booste» og dersom bassenget ikke er i bruk og trenger mindre klor kan du bruke en low-funksjon. Systemet vil dessuten stoppe produksjonen av klor dersom gjennomstrømningen er for lav.

Naturlig klor fra salt

Vannkvaliteten kan også holdes i sjakk med en såkalt saltklorinator. På samme måte som både eClear og Hydroxinator, er systemet helt selvgående og ordner alt uten at du trenger å foreta deg noe annet enn å kontrollere ph-verdien og klorinnholdet med jevne mellomrom. Du må imidlertid salte vannet i utgangspunktet, samt regne med å tilsette litt salt fra tid til annen.

Hele poenget med saltklorinatorer er nemlig at de desinfiserer det saltede bassengvannet ved at det gjennomgår elektrolyse. I denne prosessen produseres klor som dreper bakterier og mikroorganismer i vannet. Klor som er laget gjennom elektrolyse irriterer ikke øyne eller hud, samt at det ikke bleker klær. På samme måte som en Hydroxinator, reduserer også saltklorinatorer problemet med kloraminer.

Verken Hydroxinator eller saltklorinator bør brukes dersom du har rustfrie detaljer i bassenget. De bør kun kombineres med detaljer av plast og titan.  

 
Automatisk klor- og pH dosering 

Vil du bruke tradisjonell klor, er det selvsagt ikke noe i veien for det. Da vil vi anbefale et system som sørger for automatisk klor- og pH-dosering. Systemet består av to deler:

  • Zodiac pH Expert, som overvåker pH-verdien i vannet og sørger for at den hele tiden er riktig og stabil.
  • Zodiac Chlor Expert, som måler vannkvaliteten og justerer tilførselen av flytende klor kontinuerlig. Selve kloren tilføres via en separat innsugningsslange som gjør doseringen trygg.

Med et slikt system får du nøyaktig og automatisk dosering av klor til enhver tid, samt at det sørger for at det aldri brukes mer klor enn nødvendig. Ved kapasitetsbehov eller uvær, kan klordoseringen økes ved hjelp av en «boostfunksjon».

NB! Uansett hva slags system du velger for å rense bassengvannet ditt, er det viktig å huske på at du må følge produsentens anvisninger når det gjelder oppfølging og kontroll. Dette finner du informasjon om i dokumentasjonen fra leverandøren.

 
Ta kontakt med oss for en hyggelig bassengprat

Pris på et basseng kan variere, og faktorene som påvirker prisen i størst grad er behov for utgraving, bassengtype, tilbehør og bassengtak. Er du ute etter et kvalitetsbasseng som du kan nyte i lang tid og som bidrar til å øke verdien på boligen, ønsker vi på et tidlig tidspunkt å opplyse om at du bør ta utgangspunkt i en pris på 500 - 600 000 kr og oppover. Vi i VaBa har lang erfaring innen dette faget og har levert basseng i mange prisklasser og størrelser. Fyll ut skjemaet så tar vi kontakt for en hyggelig bassengprat, slik at vi sammen kan se på hva som passer ditt behov best.